Uklanjaju se mogućnosti kompanija za zloupotrebe “poreskih rajeva”

Bez autora
Oct 07 2012

Značajna novina predviđena izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica biće i uklanjanje mogućnosti kompanija za zloupotrebe poreskih rajeva (of šor jurisdikcija) kako bi izbegle plaćanje srpskog poreza. To je istaknuto na javnoj raspravi na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je predstavljen Nacrt izmena i dopuna zakona o porezu na dobit pravnih lica.Porez na dobit će ostati da se ubira na republičkom nivou, a na lokalu će se preispitati načini prikuljanja drugih naknada, o čemu će se tek u budućnosti raspravljati.

Uklanjaju se mogućnosti kompanija za zloupotrebe “poreskih rajeva”Značajna novina predviđena izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica biće i uklanjanje mogućnosti kompanija za zloupotrebe poreskih rajeva (of šor jurisdikcija) kako bi izbegle plaćanje srpskog poreza, istaknuto je na javnoj raspravi na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je predstavljen Nacrt izmena i dopuna zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Savetnica ministra finansija za poreski sistem Milica Bisić istakla je da će porez na dobit ostati da se ubira na republičkom nivou, a da će se na lokalu preispitati načini prikuljanja drugih naknada, o čemu će se tek u budućnosti raspravljati.

Ona se osvrnula i na pitanje oporezivanja usluga, istakavši da to nije nešto na čemu poreska politika treba da insistira. Međutim, imajući u vidu tokove novca iz Srbije ka različitim zemljama, ne samo prema onima sa preferencijalnim poreskim sistemom, doneta je odluka o uvođenju oporezivanja na usluge, a to je ništa drugo nego antievaziona mera, odnosno sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza, rekla je Milica Bisić.

Ona je najavila da ministarstvo radi i na mnogim drugim zakonima, među kojima je i Zakon o naknadama od korišćenja javnih dobara.

Prema rečima člana Radne grupe na izradi zakona Svetislava Kostića, uvode se posebna pravila vezana za pravna lica iz zemalja sa preferencijalnim poreskim sistemom. Do sada je za sve kompanije, nezavisno od toga odakle dolaze, odnosno gde su registrovale svoju delatnost (Japan, SAD, Devičanska ostrva) poreska stopa po odbitku bila ista i iznosila 20 posto, ali će sada ta poreska stopa za pravna lica koja su registrovana na of šor destinacijama biti 32 i 47 posto, u zavisnosti od vrste ostvarenih prihoda koji se oporezuju.

Kostić je naglasio da su nacrtom predviđene i druge odredbe koje treba da spreče odliv neoporezivih prihoda. On je istakao i da je planirano da budu ukinuti i neki poreski podsticaji, koji u praksi nisu ni korišćeni, poput poreskih podsticaja za koncesiona ulaganja i slobodne zone.

Predviđeno je i produženje roka za podnošenje poreskih prijava sa 10. marta na 30. jun. “Smatram da je 180 dana koje će imati kompanije razuman rok da firme pripreme svu neophodnu dokumentaciju”, rekao je Kostić.

Kostić je naglasio i da još uvek nije odlučeno da li će se porez na dobit povećati sa 10 na 12 ili na 15 posto i ocenio da će, i pored tog povećanja, Srbija i dalje biti među zemljama sa najnižom stopom poreza na dobit.

On je istakao da su prihodi od poreza na dobit u 2011. godini iznosili oko 38 milijardi dinara, a da se računa na dodatnih 20 milijardi dinara po osnovu povećanja ovog poreza.

Učesnici raspravi, među kojima su bili predstavnici akademske i stručne javnosti, ali i preduzeća pozdravili su većinu predviđenih mera zakonom, kao što su uvođenje reda u tretiranju pravnih lica koja dolaze sa of šor destinacija.

Oni su ocenili, da je, osim poreske politike, za privlačenje investicija važno i poboljšanje poslovnog ambijenta i pravna sigurnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik